Časopis,  Mazlíčci

Co zvážit, když pořizujete akvárium?

Akvárium je svět, do něhož se můžete mentálně „ukrýt“

Založit si akvárium je dnes nesrovnatelně jednodušší než před lety. Jen se nesmíte spoléhat pouze na informace z běžných zverimexů.

„Docela často nám lidé říkají, že se rozhodují mezi pořízením krbu a akvária. Vždycky jim odpovídám, že akvárium přináší pohodu celý rok, krb jen v zimě,“ vypráví celoživotní akvarista Tomáš Macháček, majitel společnosti Akvaria.cz. Lékaři a terapeuti se přitom shodují, že pozorování akvária regeneruje oči i nervy. „Pro akvárka už je dnes navíc k dispozici tolik automatiky, že o jeho každodenní provoz se na rozdíl od krbu už nikdo starat ani nemusí,“ uzavírá své srovnání akvarista.

Informace dobře filtrujte

V Československu kdysi vycházely tři akvaristické časopisy, v současnosti ani jeden. Začátečník se tak musí probírat mnohdy neověřenými nebo neověřitelnými informacemi na internetu a postupně zjišťuje, kdo mu poradil dobře a kdo špatně. Samozřejmě může „postaru“ čerpat z knížek. Ty sice nemusí obsahovat nejnovější informace, ale stále je to věrohodnější zdroj než nahodile vybrané diskuzní fórum. Na něm však můžete pokládat otázky, což u knihy sotva. Pokud slepě nevěříte všemu, co se objeví na internetu, využívejte klidně oba kanály. Jistá ostražitost je ale na místě. „Na internetu budou vždycky radit i ti, kteří by nikomu radit neměli, a vám bude chvíli trvat, než je rozeznáte. Což vás může, bohužel, stát i docela dost peněz. Stejně jako to, když se budete na cokoli složitějšího ptát v běžném obchodě s domácími zvířaty, kde mají také akvária,“ upozorňuje Macháček. Důvod je jednoduchý. V „petshopech“ se prodávají především věci pro psy a kočky, rybičky jsou na konci pořadí zájmu kupujících. Takže se logicky většina informací pro prodavače týká jiných oblastí, než je akvaristika. Minimálně je tedy vhodné informaci z obchodu porovnat s tou z knihy a případně z internetu. Jinak můžete chodit každou chvíli dokupovat nové rostliny nebo nové ryby. Nejsou to sice velké položky, ale když k nim připočítáte čas, který vám akvaristika metodou pokus–omyl zabere, zjistíte, že to není nejlepší způsob.

Profesionál se vyplatí

Pokud si tedy hned ze začátku chcete pořídit rozměrnější vodní nádrž, je z finančního i časového hlediska lepší spolupracovat s akvaristickou firmou nebo profesionálním akvaristou. Cena za to, že vám podle vašich představ připraví a zarybní první dobře fungující akvárium, je totiž velmi dobře srovnatelná s náklady u přístupu pokus–omyl. Berte to jako kurz akvaristiky a nechte si od profesionálů všechno vysvětlit, ptejte se jich – co, proč a jak. Na základě toho si pak časem můžete vyrobit novou nádrž nebo změnit vnitřní design té původní. Ať už se ale rozhodnete jakkoli, nejdřív byste měli zvážit několik faktů, na které laik snadno zapomene. Tomáš Macháček je ze svých dlouholetých zkušeností sumarizuje takto:

  • Kde bude akvárium stát? V ideálním případě je pod akváriem skříňka, která designem ladí s ostatním nábytkem v místnosti a do níž se ukryje technika. Potřebná spojení se pak vedou skrz její zadní stěnu. Čím blíže je ke zdroji vody a k výlivce, tím lépe. Osvícené akvárium může suplovat tlumené osvětlení místnosti, může fungovat také jako průhledový prvek nebo jako solitérní instalace v prostoru. Pro specifická místa, jako jsou zmíněná ložnice nebo například knihovna, je ovšem vhodné mít předem vyřešenou stavební připravenost, tzn. odhlučnění nebo odtah vlhkosti z prostoru nad akváriem.
  • Na čem bude stát? Litr vody váží jeden kilogram, takže padesátilitrové akvárium váží plus minus 50 kilogramů (není totiž naplněné po okraj). K tomu připočtěte pár kilo na písek a případné kameny. Nádrž s takovým obsahem má nějakých 30 cm délky, což svádí k myšlence, že ji udrží každá polička nebo skříňka. Bohužel to není pravda. Zdaleka ne každý materiál zvládne takovou zátěž dlouhodobě.
  • Kameny, nebo rostliny? Zásadní rozhodnutí, minimálně na několik let. Co se vám víc líbí? Vnitřní design akvária ovlivňuje i výběr živočichů, protože rostliny nemají rády tvrdou vodu a některé ryby zase požírají rostliny.
  • Vnitřní design? Dobře si rozmyslete, jak má svět v akváriu vypadat, protože se na něj budete dívat každý den. Udělejte si dopředu alespoň nějakou skicu, ještě lepší je model „na sucho“. Zkuste vzít v úvahu i to, jak se rostliny rozrůstají a vy je budete muset zastřihávat. Každá stavba akvária by měla začínat myšlenkou a vizí – čeho chceme v akváriu vizuálně dosáhnout, jaké ryby a jiný život chceme v akváriu chovat. Od toho se odvíjí i technické zázemí, pravidelnost péče a finanční rozpočet.
  • Jaké živočichy? Tvorové v nádrži se musejí dobře snášet mezi sebou i s živými rostlinami. Že tomu tak je, si raději důkladně ověřte. Je dobré vysadit i „čističe“ akvária, například různé druhy sumečků, krevetek, šneků.
  • Co servis? Automatika vás zbaví starostí s krmením i hnojením, světla můžete ovládat z mobilu. Ale čas od času akvárium prostě musíte vyčistit. A jestli se tím zaobírat nechcete, nemělo by být těžké najít firmu, která tuhle starost za vás převezme. Třeba ta, která vám s první nádrží pomůže nebo ji pro vás postaví.
Tomáš Macháček ze společnosti Akvaria.cz

(Text: Přemysl Souček, foto: archiv společnosti Akvaria.cz)

Koupit časopis