Časopis,  Dílna

Správná péče o nože

Všechny nože, komerčně vyráběné i ty pocházející z ruční výroby, vyžadují pravidelnou údržbu, především broušení. Jak tedy pečovat o nože, aby vám vydržely co nejdéle?

Nutnost broušení ovlivňuje hodně faktorů. Tím zásadním je samozřejmě kvalita materiálu samotné čepele, respektive její tvrdost. Dále hraje roli četnost používání a samozřejmě i to, jak správně nebo špatně se s daným nožem zachází. U kuchyňských nožů spočívá zásadní problém v tom, že lidé krájí na talíři, pečicím plechu, skle apod. To je špatně, vždy užívejte podložky a prkénka z plastu nebo nejlépe dřeva. Krájenou surovinu z prkénka shrnujte vždy hřbetem nože, ne jeho ostřím, protože tento boční nápor ostří vyštipuje. Dalším nevhodným nešvarem je zaměňování nože za sekáček v případě, že narazíte na silnou kost. Rovněž nezapomínejte nože ve dřezu ve vodě a nikdy nevkládejte nože do myčky.  

I nůž má své hranice

Nože pro venkovní užití, lovecké, survival, bojové nebo bushcraft, mají vždy silnější ostří i fasetu, tedy vydrží více, protože se počítá s hrubějším užíváním. S takovými noži lze sekat dřevo, kompletně zpracovat ulovenou zvěř nebo třeba otevřít konzervu. Vždy je ale třeba se u výrobce informovat, kde má ten který nůž své hranice, a v případě zakázkové výroby nožíři přesně říct, co s nožem budete dělat, ať už půjde o kuchyňský, nebo venkovní nůž, aby podle toho zvolil materiál. Péči vyžadují i rukojeti ze dřeva, které je dobré občas přetřít přírodním olejem. Ten dřevo vyživí, naimpregnuje a vrátí mu zpět jeho barvu. Lze doporučit třeba obyčejný lněný olej.

Brousit se musí kvalitně

Až přijde čas na broušení, důrazně nedoporučuji používat všemožné protahovací systémy. Sice čepel zdánlivě nabrousí, ale ve skutečnosti akorát výrazně potrhají ostří. Vždy doporučuji brousit nože na brusném kameni. Ten volíme podle druhu oceli a její tvrdosti, více informací si zjistěte u konkrétního výrobce. Nelze však zaměňovat ocílku za brusný kámen. Ocílka slouží pouze k oživení ostří. V případě, že si na broušení nože sami netroufnete, určitě najdete ve svém okolí brusiče, kteří se dnes opět začali objevovat. Budou vědět, jak váš nůž nejlépe nabrousit, a třeba i poradí, co dělat jinak, aby déle vydržel. Případně zkuste zakoupit brusný systém s vodítky na držení brusného úhlu. A v neposlední řadě nezapomínejte na správné uložení nožů – v obalu, na magnetické liště, ve špalku. I taková zdánlivá maličkost prodlouží nožům jejich životnost.

(Text: Aleš Vencovský, www.noze-vencovsky.cz, foto: archiv autora)