Časopis,  Zahrada

Rozkvetlý balkon

S trochou péče se každý balkon může stát oázou hýřící pestrobarevnými květy, případně i dodávat bylinky pro kuchyni. Podmínkou je správný výběr balkonových květin.

Na balkoně obráceném k JIHU se bude dařit středomořským druhům. Horko dobře snášejí muškáty, petúnie, kopretiny a jiřiny, z bylin šalvěj, rozmarýn, tymián a levandule. Dobře tu poroste i olivovník. Zalévat květiny na slunném balkoně je potřeba v letních měsících ráno i večer, aby je prudké polední slunce nespálilo. Balkon situovaný k VÝCHODU či k ZÁPADU můžete osázetpetúniemi, verbenami, jiřinami, zvonky, netýkavkami, kopretinami, aksamitníky, vějířovkami a lobelkami, pěkně vypadá v nádobách felicie kapská. Na východní balkony svítí dopolední slunce, polední úpal tedy rostlinám nehrozí. Případné přistínění je namístě na balkonech situovaných na západ. Pokud si nejste jisti, použijte sem raději druhy vhodné na jižní balkon. Na stinný balkon obrácený k SEVERU můžete vysadit begónie, fuchsie, netýkavky, zvonky a čechravy. Na zastíněném balkoně stačí rostliny méně zalévat, zato je důležité pravidelně odstraňovat zvadlé květy a listy…

(Text: Marcela Mádrová, foto: Shutterstock)

Více se dočtete v čísle 05/2022, které seženete na http://www.casopisyprovas.cz/ nebo ihned elektronicky na www.casopispresinternet.cz.

Koupit časopis