Časopis

TIP recept z Praktiku: Bezinková limonáda

  • 30 květenství černého bezu
  • 2 kg krystalového cukru nejlépe třtinového
  • 2 lity vody
  • šťáva ze 2 citrónů + několik plátků
  • 3 polévkové lžíce kyseliny citrónové

2 litry vody převaříme a necháme vychladnout. Natrhaná bezinková květenství opatrně opereme pod studenou vodou, vložíme do hrnce
a zalijeme je vychladlou převařenou vodou. Hrnec přiklopíme pokličkou
a dáme na 1 den do chladu (do lednice) odležet.
Šťávu s vylouhovanými květy scedíme přes jemné sítko a přidáme cukr. Až se cukr dobře v roztoku rozpustí přidáme ještě kyselinu citrónovou, citrón
a opět dobře rozmícháme. Sirup plníme do lahví s víčkem. Lahve nejdřív vymyjeme vroucí vodou. Aby se šťáva rychle nekazila, nebo nekvasila je vhodné kápnout do lahví před uzavřením kapku alkoholu. Sirup skladujeme v lednici a podáváme se sodou a ledem.