Časopis,  Recepty

Jablečná potěšení ke kávě

Vločkový štrúdl bez lepku

Na těsto:

  • 2 polévkové lžíce Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 2 hrnky vloček (rýžové, jáhlové, pohankové nebo jejich směs)
  • 2-3 lžíce tekutého medu
  • 2 bílé neochucené jogurty
  • 1/2 hrnku vody

Na náplň:

  • 4-5 nastrouhaných jablek
  • podle chuti mleté ořechy
  • skořicový cukr
  • rozinky

Vločky smícháme s vodou, přidáme med, jogurt a Univerzální směs bez lepku. Promícháme a na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme polovinu těsta do pruhu širokého 10 cm a silného 2 cm. Na pruh rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Zbývajícím rozváleným těstem jablka přikryjeme. Pečeme při 200 °C asi 25 minut. Před dopečením rozetřeme rozpuštěným máslem.

Bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami

Na těsto:

Na náplň: 

  • 1 kg jablek
  • 2 Vanilinové cukry Labeta
  • 1 Puding s vanilkovou příchutí bez lepku
  • hrst sušených brusinek

Máslo necháme změknout a spolu s vejci, vodou a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilinovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a vložíme na dno. Naneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme do pekáčku. Uhladíme a zarovnáme. Pečeme cca 30 min., než nám vršek lehce zrůžoví.

Jablkové řezy

  • 200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 150 g strouhaných jablek
  • 2 lžíce mléka
  • hrst rozinek
  • 2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta

Troubu předehřejeme na 160 °C. Všechny suroviny smícháme, těsto vlijeme na vymazaný a bezlepkovou moukou vysypaný menší plech. Pečeme po dobu asi 35-40 minut.

(Foto a zdroj: Labeta)

Koupit časopis