Časopis,  Recepty

Podzimní džemování

Džem z pečené dýně

  • 1 kg upečené dýně (např. Hokkaido)
  • šťáva a kůra z 1 bio citronu
  • 2 g muškátového oříšku
  • Želírovací cukr 2:1 Labeta

Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíru do zlatova (v horkovzdušné troubě na 170 °C, v elektrické na 180 °C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Dýně patří k nejoblíbenějším podzimním plodinám

Dýňový kompot s pomerančem a fruktózou

  • 1 kg dýně (oloupané a zbavené semínek)
  • 3 větší pomeranče
  • 1 citrón
  • asi 100 g Fruktózy Labeta
  • 1 lžička mleté nebo 1 svitek celé skořice
  • 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
  • asi 500–600 ml vody (aby byla dýně zcela ponořena v nálevu)


Připravíme si čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Dýni očistíme a vyškrábeme z ní lžící semínka. Dužinu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme vodu, přilijeme šťávu z pomerančů i z citronu, kyselinu citronovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložíme nakrájenou dýni. Na mírném plameni vaříme do změknutí dýně. Ne ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, takže stačí, když dýni povaříme do „poloměkka“. Do připravených skleniček přendáme povařenou dýni a zalijeme nálevem. Skleničky důkladně uzavřeme a sterilizujeme v hrnci s vodou o teplotě 80 °C přibližně 20 min. Kompot uchováváme klidně mimo chladničku, avšak po otevření skladujeme v lednici a spotřebujeme co nejdříve.

Použít se dá také 100% pomerančový nebo ananasový džus

Hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicí

  • 2 kg zralých hrušek
  • Ovocný pektin Labeta
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce medu
  • 4 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 1 tyčinka celé skořice
  • kůra z 1,5 citronu

Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Nastrouhané hrušky dáme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme med, koření a cukr promíchaný s pektinem. Vše za stálého míchání rozvaříme na hustou kaši (bude to trvat asi 10 min). Z hotového džemu vyjmeme koření a plníme do sklenic. Uzavřené sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Voňavé koření dokáže také krásně prohřát organismus

Kdoulová povidla z pomalého hrnce

  • 3 kg pokrájených kdoulí (není potřeba loupat, chloupky manipulací a omytím opadají)
  • 200 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
  • 2 lžíce octa
  • hřebíček podle chuti
  • skořice a vanilka

Nakrájené kdoule nasypeme do pomalého hrnce a zároveň přidáme i ocet a koření. Na hrnci nastavíme dobu vaření 8 hodin a necháme ho dělat svou práci. Uvařené kdoule jsou krásně měkké, ale potřebují rozmixovat tyčovým mixérem. Hned potom do nich zamícháme želírovací cukr, případně ještě dochutíme, a tentokrát zapneme hrnec na 12 hodin. Voda se bude pomalu odpařovat, takže je potřeba občas povidla promíchat. Hotová povidla naplníme do čistých sterilizovaných skleniček, vydezinfikujeme hrdla a víčka (třeba alkoholem) a zavařujeme 20 minut. 

Text a foto: Labeta

Koupit časopis