Časopis,  Recepty

Zvěřinové hody

Kančí guláš

  • 800 g kančí plece
  • 400 g cibule
  • 100 ml oleje
  • 30 g česneku
  • 150 g rajčatového protlaku
  • 3 ks bobkového listu
  • 3 snítky tymiánu
  • 300 ml červeného vína
  • 100 g slaniny
  • 150 g žampiónů
  • 50 g cukru
  • sůl, pepř podle chuti

Cibuli nakrájíme nadrobno a kančí kýtu na kostky. V kastrolu si rozpálíme olej a orestujeme cibuli dohněda. Přidáme rajčatový protlak a důkladně orestujeme. Poté přidáme nakrájené maso, nasekaný česnek a společně ještě orestujeme. Osolíme, opepříme a zastříkneme vínem. Víno necháme vyvařit a poté zalijeme maso vodou nebo vývarem, přidáme bobkový list, nasekaný tymián a dusíme doměkka. Když je maso tak z poloviny měkké, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a ke konci vaření zahustíme nastrouhaným starším chlebem. Při servírování jídlo vylepšíte orestovanými čerstvými houbami, kterými maso posypete. Servírujeme s na sádle orestovanými bramborovými šiškami.

Roláda z jehněčí plece

  • 800 g jehněčí plece
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g listového špenátu
  • 2 snítky tymiánu
  • 100 ml oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • 80 g špeku
  • sůl, pepř podle chuti

Jehněčí plec rozložíme, očistíme od přebytečných blan a tuku a rozkrojíme ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Rozložené maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme natrhaným tymiánem. Na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu poklademe na roládu a na slaninu rozložíme orestovaný listový špenát, do kterého při restování přidáme česnek, a osolíme ho. Roládu zabalíme a zamotáme provázkem. Cibuli nakrájíme na plátky, vložíme do pekáče a na ni položíme zabalenou roládu. Přidáme na kostičky nakrájený špek, podlijeme vývarem a pečeme přiklopené poklicí nebo alobalem na 160 °C asi jednu hodinu. Před koncem pečení roládu odklopíme a dopečeme na barvu. Roládu vyjmeme, cibuli orestujeme dohněda, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme vývarem. Necháme provařit, dochutíme solí, pepřem a můžeme i špetkou cukru. Přecedíme přes cedník, zjemníme lžící másla a můžeme podávat.

TIP: K přípravě prvotřídního guláše se hodí kvalitní hrnec Lamart LT1210 řady IRON. Speciální vnitřní vrstva umožňuje i vaření s nízkým obsahem tuku a zajistí, že se cibulka nebude přichytávat. Můžete jej také vložit do trouby, je totiž odolný vůči teplotám do 280 °C. Dokonalou pečeni zase připravíte díky pekáči s varnou poklicí Lamart HL0803 řady Aroma. Pekáč z vysoce odolného hliníku má objem 8,5 litru, takže se do něj vejde roláda z kilogramu masa či celá husa. Můžete v něm vařit i na plynovém, elektrickém a sklokeramickém sporáku a po použití ho jednoduše umýt v myčce na nádobí.

(Text a foto: Lamart)

Koupit časopis